U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.

Laatste nieuws

Wat gebeurt er allemaal binnen ons kantoor, de vastgoedmarkt, in de omgeving en in het algemeen? Wij houden u graag op de hoogte van alle ontwikkelingen op de woningmarkt.

Versoepelingen in de timing bij residentiële renovatieverplichtingen

In het Vlaams regeerakkoord zijn belangrijke versoepelingen opgenomen voor de renovatieplicht. In het bijzonder: de afschaffing van het verstrengingspad en een verlenging van de termijn. In de media en in communicatie worden deze versoepelingen omschreven alsof ze reeds van kracht zijn. We zagen ze in talloze eindejaarsoverzichten terugkeren. Helaas gebeurde dat doorgaans zonder de vermelding dat de wijzigingen juridisch nog niet verankerd zijn. Dit vereist een aanpassing van het Energiedecreet en het Energiebesluit. Zolang dat niet gebeurt, adviseren we om steeds voorzichtig te communiceren met kopers en verkopers: de wijzigingen zijn aangekondigd maar de facto zijn ze er nog niet. Meer nieuws hierover volgt.

Sinds 1 januari 2023 geldt de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen. Woningen en appartementen met energielabel E of F, die vanaf 2023 worden aangekocht, moeten binnen vijf jaar na aankoop gerenoveerd worden naar minstens energielabel D.

Wijzigingen aangekondigd in het Vlaamse regeerakkoord 2024-2029

Het Vlaamse regeerakkoord 2024-2029 kondigt enkele belangrijke versoepelingen aan voor deze renovatieverplichtingen:

  • Afschaffing van het verstrengingspad: De verplichting om in de toekomst naar strengere energielabels (C in 2028, B in 2035, en A in 2045) te renoveren, wordt geschrapt. Enkel label D blijft vereist.
  • Ruimere termijn: De termijn voor renovatiewerkzaamheden wordt verruimd van vijf naar zes jaar. Dit geeft kopers meer ademruimte om hun woning energiezuiniger te maken. Deze versoepeling geldt echter niet voor niet-residentiële gebouwen.
  • Aanpassing handhavingskader: Er wordt gewerkt aan een aangepast handhavingskader dat rekening houdt met de omstandigheden rond de renovatieplicht bij residentiële gebouwen.

 

Decreetswijziging nog in afwachting

Hoewel deze wijzigingen zijn aangekondigd, moeten ze nog juridisch worden vastgelegd via een decreetswijziging. Totdat het Vlaams Parlement deze wijzigingen goedkeurt, blijft de huidige wetgeving van kracht, waarin de termijn vijf jaar bedraagt. Ook het verstrengingspad staat vandaag nog steeds vermeld in het Energiebesluit.

De CIB-modeldocumenten zullen aangepast worden zodra de regelgeving officieel is gewijzigd. Zolang dat niet gebeurt, moeten we vastgoedprofessionals adviseren om steeds voorzichtig te communiceren: de wijzigingen zijn aangekondigd maar de facto zijn ze er nog niet. Zolang het Energiedecreet en het Energiebesluit niet zijn aangepast, blijven strikt juridisch de huidige regels van kracht…

We herinneren dat voor de renovatieplicht die van toepassing is op niet-residentiële panden er niets verandert.

Meer info Renovatieverplichting voor residentiële gebouwen | Vlaanderen.be

Meer info...

Het einde van 2023 nadert: hou deze deadlines zeker in de gaten

Het einde van 2023 nadert met rasse schreden. Aan de overgang naar een nieuw jaar zijn vaak deadlines gekoppeld om keuringen en attesten op te vragen, maar ook om nog te kunnen genieten van onder meer bepaalde fiscale voordelen. Een overzicht van wat je als vastgoedprofessional moet onthouden.

Lees verder

Het asbestattest in 10 vragen en antwoorden

De Vlaamse regering wil zo snel mogelijk al het aanwezige asbest in gebouwen en woningen, gebouwd voor 2001, in kaart brengen. Om die reden zal je vanaf 23 november bij de verkoop van zo'n pand een asbestattest moeten kunnen voorleggen. Op die manier zal de koper van een onroerend goed weten waar er asbest aanwezig is in het gebouw en kan hij hier correct mee omgaan. Tegen 2032 zal iedere eigenaar van een gebouw, gebouwd voor 2001 over een asbestattest moeten beschikken. Dat het asbestattest veel vragen opwerpt, hoeft geen betoog. Wij trokken daarom naar de OVAM voor een antwoord op de meest prangende vragen.

Lees verder

EPC's in oud jasje vanaf 2022 niet langer geldig bij verkoop

Wie als eigenaar zijn woning te koop of te huur wil aanbieden, moet over een geldig energieprestatiecertificaat (EPC)  beschikken. Belangrijk om te weten: vanaf 01/01/2022 komen bij verkoop enkel nog EPC's in aanmerking die zijn opgemaakt vanaf 01/01/2019! Wie dus nog beschikt over een geldig EPC in een oud jasje, zal vanaf 2022 bij het te koop stellen van zijn woonst eerst een nieuw EPC moeten laten opstellen.

Lees verder

De luxevastgoedmarkt is wat leeggekocht'

Luxury Leads lanceerde begin maart vorig jaar zijn onlineplatform voor luxevastgoed in Nederland. Een week later ging Europa in lockdown.

Lees verder

Huizen in Lochristi nu duurder dan in Sint-Martens-Latem: "Maar we willen ons niet als exclusieve gemeente profileren"

Al jarenlang is Sint-Martens-Latem de duurste gemeente van Oost-Vlaanderen om een huis te kopen, maar Lochristi heeft Sint-Martens-Latem ingehaald. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau voor het eerste kwartaal van 2020. Een huis kost er gemiddeld 415.000 euro.

Lees verder
Terug naar boven
Sluit menu De Beer & Partners BVBA