U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.

Laatste nieuws

Wat gebeurt er allemaal binnen ons kantoor, de vastgoedmarkt, in de omgeving en in het algemeen? Wij houden u graag op de hoogte van alle ontwikkelingen op de woningmarkt.

EPC's in oud jasje vanaf 2022 niet langer geldig bij verkoop

Wie als eigenaar zijn woning te koop of te huur wil aanbieden, moet over een geldig energieprestatiecertificaat (EPC)  beschikken. Belangrijk om te weten: vanaf 01/01/2022 komen bij verkoop enkel nog EPC's in aanmerking die zijn opgemaakt vanaf 01/01/2019! Wie dus nog beschikt over een geldig EPC in een oud jasje, zal vanaf 2022 bij het te koop stellen van zijn woonst eerst een nieuw EPC moeten laten opstellen.
Waarom? 
Het EPC onderging in 2019 een grondige vernieuwing en kreeg daarbij een label en nieuwe inhoud. Het EPC informeert eigenaars en kandidaat-kopers en -huurders sinds 2019 beter dankzij duidelijke adviezen op maat van de woonst, aandachtspunten en renovatietips. Bij eengezinswoningen geeft het EPC ook nog informatie over de geschiktheid van de woonst voor de plaatsing van installaties voor zonne-energie en over de gemiddelde prijsindicaties om de woning energetisch in orde te stellen met de energiedoelstelling 2050.
Wie dus nog beschikt over een geldig EPC in een oud jasje, zal vanaf 2022 bij het te koop stellen van zijn woonst eerst een nieuw EPC moeten laten opstellen om in regel te zijn met deze nieuwe verplichting.  
Belangrijk: deze verplichting geldt enkel bij verkoop.
 
(Bron: Vlaams Energie- en Klimaatagentschap)

Corona-update: mondmaskerplicht vervalt op veel plaatsen, geen coronamaatregelen meer op Vlaamse woningmarkt

Tijdens het laatste overlegcomité van afgelopen vrijdag werd beslist om de mondmaskerplicht vanaf 1 oktober op veel plaatsen te schrappen. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) liet intussen ook weten dat de kleurcode voor de woningmarkt van geel naar groen gaat, wat betekent dat alles opnieuw kan verlopen zoals in de periode vóór de coronapandemie. 

Vanaf 1 oktober komt de mondmaskerplicht op veel plaatsen te vervallen. In Vlaanderen althans, want Brussel en Wallonië blijven strenger.
De mondmaskerplicht zal niet langer gelden op de werkvloer en in winkels. Medewerkers van vastgoedkantoren kunnen het mondmasker dus af laten. We schrijven ‘kunnen’ want uiteraard moet er ook respect zijn voor wie liever voorzichtig blijft. 

Coronamaatregelen op Vlaamse woningmarkt vallen weg.
Ondertussen kondigde minister Diependaele voor de Vlaamse huurmarkt aan dat er wordt overgeschakeld naar code ‘groen’. Er gelden zodoende geen specifieke coronamaatregelen meer.

bron: CIB.be

De luxevastgoedmarkt is wat leeggekocht'

Luxury Leads lanceerde begin maart vorig jaar zijn onlineplatform voor luxevastgoed in Nederland. Een week later ging Europa in lockdown.

Voor Michael Deroose (40) lag de pandemie mee aan de basis van zijn beste jaar ooit. In België verdubbelde het aantal bezoekers op luxevastgoed.be tot 350.000 per maand. Het aantal contactaanvragen groeide nog meer.
Luxe, vastgoed en online zijn de rode draad in het professionele leven van Deroose. Samen met zijn vader zat hij in Car Company Deroose in Merelbeke, een onafhankelijke dealer van ‘kwalitatief hoogstaande wagens’. In 2009 werd hij (luxe)vastgoedmakelaar in Sint-Martens-Latem. Omdat hij zo ontgoocheld was over het onlineaanbod voor luxevastgoed richtte hij in 2014 Luxury Leads op.
Sinds begin dit jaar is het aantal makelaars op onze website met 20 procent gestegen.

Luxury Leads bundelt luxevastgoed, dito wagens en boten en biedt ze via diverse onlineplatformen en luxemagazines aan een select publiek aan. ‘We zijn in 2014 begonnen met 500 panden van 20 makelaars. Vandaag staan 2.800 panden van 186 makelaars op onze website. Sinds begin dit jaar is het aantal makelaars met 20 procent gestegen. We zitten wel onder ons record van 3.500 panden op onze website midden vorig jaar. Door corona is de markt voor een stuk leeggekocht’, zegt Deroose. De makelaars betalen een abonnement per maand. Voor minder dan vijf panden is dat 125 euro per maand.
Luxevastgoed.be dekt 85 procent van het luxeaanbod in België. Het wil de marktleider worden voor de Benelux. Door corona en een ook daar leeggekochte markt blijft het aanbod in Nederland voorlopig beperkt tot 250 panden. De website voor Luxemburg is klaar, maar kan door de coronamaatregelen nog niet gelanceerd worden.
Luxury Leads zet niet alleen in op online. Het publiceert ook het zesmaandelijkse lifestylemagazine Luxury Leads Magazine. Dat is toe aan zijn zevende editie. Daar komt nu het zesmaandelijkse Luxevastgoed.com Magazine bij. De twee gratis magazines hebben een oplage van respectievelijk 15.000 en 12.000 exemplaren.
Het bedrijf realiseerde het voorbije jaar een omzet van 600.000 euro. Binnen 12 tot 18 maanden moet dat meer dan 1 miljoen euro zijn. Al vanaf het eerste jaar kwam het bedrijf uit de kosten. Pas met de lancering van de website in Nederland kwam er een tweede medewerker bij.
De marketing gebeurt zeer doelgericht. De rijkste 500 Belgen krijgen de magazines toegestuurd. Duizenden exemplaren bust Deroose met zijn bestelwagentje in de exclusiefste wijken van het land. ‘Zo weet ik precies waar mijn doelgroep zit.’

https://www.tijd.be
Patrick Luysterman
19 maart 2021

Huizen in Lochristi nu duurder dan in Sint-Martens-Latem: "Maar we willen ons niet als exclusieve gemeente profileren"

Al jarenlang is Sint-Martens-Latem de duurste gemeente van Oost-Vlaanderen om een huis te kopen, maar Lochristi heeft Sint-Martens-Latem ingehaald. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau voor het eerste kwartaal van 2020. Een huis kost er gemiddeld 415.000 euro. 

Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceerde vandaag de Belgische woningprijzen voor het eerste kwartaal van 2020. In Vlaanderen is de mediaanprijs voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing 225.000 euro, voor huizen in open bebouwing 340.000 euro. 
Knokke-Heist is de duurste gemeente van Vlaanderen, daar leg je gemiddeld 720.000 euro neer. Daarna komen Tervuren, Wemmel en Overijse. Op nummer 5 staat Lochristi met een gemiddelde woningprijs van 415.000 euro. Dat is een verrassing, want Sint-Martens-Latem was al jarenlang de duurste gemeente van Oost-Vlaanderen.

Geen eenduidige verklaring
Zelfs burgemeester van Lochristi Yves Deswaene (Open VLD) had het niet zien aankomen. "Dit nieuws komt echt als een verrassing. Als ik die top 5 bekijk... Tja, we zitten wel in een select gezelschap hé!" lacht hij. "Maar het is zeker niet onze ambitie om ons te profileren als dure of exclusieve gemeente. Ik formuleer het liever op een positieve manier: wij zijn een aantrekkelijke gemeente."
Een eenduidige verklaring heeft de burgemeester niet. "Ik weet niet echt hoe het komt dat mensen zo graag in Lochristi wonen en zo veel geld over hebben voor een woning. Argumenten die wel eens de revue passeren zijn: Lochristi ligt op een boogscheut van Gent, het netwerk van openbaar vervoer is zeer uitgebreid, er is goed onderwijs en een tof jeugdhuis, ... Er zijn zo veel redenen waarom Lochristi een fantastische gemeente is", concludeert hij lachend.

De goedkoopste
De goedkoopste gemeente van Oost-Vlaanderen blijft Ronse. Daar kosten de huizen gemiddeld 133.000 euro. Op de Vlaamse ranking doet alleen Menen het beter, met een gemiddelde van 120.000 euro. 

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/06/26/huizen-zijn-duurder-in-lochristi-dan-in-sint-martens-latem-maa/

Richtlijnen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan bij plaatsbezoeken

De Beer & Partners
Richtlijnen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan
 
PLAATSBEZOEKEN
 • -  Vraag de betrokken bezoekers buiten of in de wagen te blijven wachten tot de vastgoedmakelaar het teken geeft dat ze de woning mogen benaderen.
 • -  Herhaal nogmaals de veiligheidsvoorschriften en vraag hun bevestiging dat ze deze zullen naleven
 • -  Controleer de omgeving voor de start van het bezoek en vergewis u dat het bezoek kan plaatsvinden binnen veilige omstandigheden.
 • -  Geef bij een plaatsbezoek zelf het goede voorbeeld door steeds een mondmasker te dragen, evenals beschermende handschoenen. Streef ernaar dat bezoekers ook een mondmasker dragen, . Zorg voor reservemateriaal voor het geval bezoekers dit niet bij hebben. Breek het bezoek ook zo nodig af.
 • -  Beperk het bezoek tot maximaal 2 consumenten, (indien de overheidsmaatregelen dienaangaande in de toekomst verder zouden versoepelen, kan dit verder aangepast worden) , en vergewis u ervan dat er verder niemand in huis is. Indien de bewoner om een bepaalde reden onmogelijk het huis kan verlaten (bvb bejaarde persoon die slecht te been is), waak er dan over dat de regels van social distancing (minstens 1,5m afstand) ten volle worden gerespecteerd. Vraag de bewoners bij voorkeur om in de tuin, dan wel in e´e´n bepaalde ruimte te blijven tijdens het bezoek. Zorg dat personen elkaar niet kruisen.
 • -  Open zelf de deuren voor personen en reinig na elk bezoek de deurklinken en/of andere voorwerpen die je hebt aangeraakt (kastdeuren, trapleuningen, zoldertrap,...) Voorzie hiervoor de nodige reinigingsdoekjes of ontsmettingsalcohol
 • -  Meterstanden worden door de makelaar of vastgoedprofessional in het bijzijn van de huurder/koper opgenomen, met inachtneming van 1,5 meter afstand. In geval van een krappe ruimte vraag dan dat de andere personen de meterstanden die u noteerde na u nakijken op correctheid.
 • - Overhandig zo min mogelijk documenten aan de bezoekers. Stuur deze vooraf of na het bezoek door. Indien er toch documenten ter plaatse worden afgegeven, doe dit dan steeds met handschoenen aan. Indien er formulieren en/of overeenkomsten ondertekend moeten worden, doe dit bij voorkeur digitaal. Kies altijd voor een digitale oplossing, waar mogelijk.
DE KANDIDAAT-KOPERS/ -HUURDERS
 • -  Voorafgaand aan het bezoek heeft de makelaar met u de regels waarbinnen het bezoek kan plaatsvinden besproken en u de nodige richtlijnen overhandigd (checklist en/of informatievideo).
 • -  Bij aanvang van het bezoek zal de makelaar met u nogmaals de regels waarbinnen het bezoek kan plaatsvinden overlopen. Zo nodig worden deze regels door u ter plaatse afgetekend voor akkoord.
 • -  Let er zelf op dat ten allen tijde de social distancing toegepast wordt
 • -  Er worden geen handen geschud.
 • -  Beperk de duurtijd van het bezoek en neem eventueel na het bezoek (telefonisch) contact op met de makelaar voor verdere bespreking.
 • -  Ga nooit zonder afspraak op plaatsbezoek of kantoorbezoek.
 • -  Breng indien mogelijk je eigen mondmasker mee en draag dit gedurende het volledige bezoek.
 • -  Respecteer het tijdslot dat de makelaar voorstelde. Kom niet te laat en hou het bezoek kort en bondig.
 • -  Het aantal bezoekers wordt beperkt tot maximaal 2 consumenten (indien de overheidsmaatregelen dienaangaande in de toekomst zouden versoepelen, kan dit verder aangepast worden). Raak tijdens bezichtigingen geen deuren of voorwerpen aan, de makelaar opent alle deuren, ramen en/of kasten.
 • -  Blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus,
  niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging van de lichaamstemperatuur, ... en zeg afspraken af. De makelaar maakt graag een afspraak op een later moment.
 • -  Blijf thuis als iemand in jouw huis koorts heeft en/of benauwdheidsklachten en zeg afspraken af.
 • -  Volg altijd de aanwijzingen van de makelaar.
DE BEWONERS
 • -  Voorafgaand aan het bezoek heeft de makelaar met jou de regels waarbinnen het bezoek kan plaatsvinden besproken en u de nodige richtlijnen overhandigd (checklist en/of informatievideo).
 • -  Bij aanvang van het bezoek zal de makelaar met jou nogmaals de regels waarbinnen het bezoek kan plaatsvinden overlopen. Zo nodig worden deze regels door u ter plaatse afgetekend voor akkoord.
 • -  Er worden geen handen geschud.
 • -  Maak de woning vrij tijdens het bezoek. Indien dit niet mogelijk is (bv. omdat u als bewoner slecht te been bent), let er zelf op dat ten allen tijde de social distancing toegepast wordt. Blijf in dat geval tijdens het bezoek bij voorkeur in de tuin, dan wel zoveel mogelijk in dezelfde ruimte.
 • -  Andere personen (zoals de fotograaf of plaatsbeschrijver) die de woning dienen te bezoeken in het kader van hun opdracht, worden begeleid door maximaal 1 extra persoon.
 • -  Zeg de afspraak met de makelaar of professional af als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging van de lichaamstemperatuur.
 • -  Zeg de afspraak met de makelaar of professional af als iemand in jouw huis koorts heeft en/of benauwdheidsklachten.
 • -  Volg altijd de aanwijzingen van de makelaar.

Vastgoedsector klaar voor gedeeltelijke herneming activiteiten vanaf 4 mei, plaatsbezoeken vanaf 11 mei.

De vastgoedkantoren in ons land kunnen vanaf 4 mei gedeeltelijk hun activiteiten hernemen.
Ons kantoor effectief openen voor het publiek en plaatsbezoeken afleggen zal pas vanaf 11 mei mogelijk zijn.

Ons vastgoedkantoor valt onder fase 1b en kan op 11 mei starten! Dit betekent dus dat we op 11 mei, en niet vroeger onze activiteiten op het terrein kunnen hervatten en ons kantoor kunnen heropenen. De heropstart verloopt onder strikte voorwaarden, waarbij we zeker de social distancing en de hygiënemaatregelen ten aanzien van personeel en klanten zullen naleven. De heropstart gebeurt in nauw overleg met de sector en de sociale partners.

In tussentijd herinneren we eraan dat ons kantoor tot 11 mei gesloten moet blijven en dat fysieke plaatsbezoeken met particulieren nog steeds verboden zijn! Professionele verplaatsingen daarentegen zijn wel toegestaan (bv. waardebepalingen en het nemen van foto's).

We zien jullie graag binnenkort terug!

bron: CIB Vlaanderen

Coronavirus

Beste klanten,
 
We worden allemaal geconfronteerd met de uitzonderlijke maatregelen die getroffen werden door de Nationale Veiligheidsraad van ons land door het uitbreken van het Coronavirus.
Uiteraard houden we in het belang van de gezondheid van iedereen rekening met deze maatregelen, maar wat betekent dit nu precies voor jullie, onze klanten?
 
We doen het nodige opdat onze diensten niet lijden onder deze voorzorgsmaatregelen. Zo blijven we 24/7 telefonisch en per mail bereikbaar. Alle voorziene bezichtigingen werden geannuleerd en uitgesteld.

Heeft u andere vragen met betrekking tot vastgoed of bent u van plan uw eigen woning te verkopen of te verhuren, wij maken graag tijd vrij om dit met u te bespreken. Via ons contactformulier kan u een vrijblijvende waardebepaling aanvragen. Voor een afspraak maken we graag tijd vrij zodra dit geen gevaar kan vormen voor ieders gezondheid.
 
We geven de algemene richtlijnen mee die vanuit de overheid zijn gecommuniceerd om verdere besmettingen te voorkomen.
 
De Beer & Partners blijft bereikbaar voor allerhande advies en informatie over de aangeboden panden.
Draag zorg voor jezelf en voor elkaar!

De Beer & Partners

9 praktische vragen rond de woonbonus beantwoord

Het afschaffen van het belastingvoordeel van de Vlaamse woonbonus tegen begin volgend jaar roept alleen maar meer vragen op bij wie zich vandaag op de huizenmarkt waagt. Lukt het nog om dat voordeel te krijgen? Kan ik het behouden als ik mijn lening laat herzien? En wat betekent dit nu op lange termijn voor de huizenmarkt? Ontdek hieronder het antwoord op 9 concrete vragen.

1. Ik heb pas het compromis getekend om een huis te kopen. Tegen wanneer moet de notariële akte getekend zijn om nog te kunnen genieten van de woonbonus?
Vóór 1 januari 2020. Verkoopaktes die daarna getekend worden bij de notaris vallen onder het nieuwe systeem en kunnen dus geen gebruik maken van het belastingvoordeel dat de Vlaamse woonbonus is. In de plaats daarvan dalen de registratierechten wel van 7 procent naar 6 procent, zo belooft de Vlaamse regering.

2. Ik wil nu nog een huis kopen. Wanneer moet het compromis dan getekend zijn om nog kans te maken op de Vlaamse woonbonus?
In theorie kan dat zelfs tot ten laatste zes weken voor het einde van het jaar, zegt Bart Van Opstal van de notarisfederatie. Cruciaal is gewoon dat de notaris nog voor het einde van het jaar zijn papierwerk klaar heeft om de verkoopakte te kunnen "verlijden". Dat "verlijden van de akte" is het moment waarop u de definitieve verkoopakte bij de notaris te lezen en te horen krijgt en kunt ondertekenen.

In de praktijk is een termijn van twee à drie maanden realistischer. Een notaris heeft uiteindelijk zelfs een maximumtermijn van vier maanden om de verkoopakte in orde te brengen.

3. Dus dat begint krap te worden? Is het dan nog wel realistisch om te rekenen op de woonbonus als je nu koopt?
Het hangt ervan af aan wie je het vraagt. Karel Van Eetvelt, de topman van bankenfederatie Febelfin, beweert van niet. "Je hebt aan de ene kant een krediet nodig - en al het paperassenwerk dat je daarvoor moet doen bij de bank - en aan de andere kant moet je de akte bij de notaris laten verlijden. Samen neemt dat ongeveer 3 maanden in beslag. Dat betekent dat wie nu nog moet starten, niet meer van de woonbonus zal kunnen genieten."

Zelfs àls het technisch gezien wel nog mogelijk is, vindt Van Eetvelt dat haastwerk niet verstandig. Hij kijkt natuurlijk ook naar het belang van de banken, die een ongecontroleerde rush op huizen en woonleningen willen vermijden. "Wij zitten niet te wachten op een oververhitting van die markt."

Maar de immomakelaars en notarissen spreken hem tegen. Bart Van Opstal: "Als je een normale doorlooptijd hebt van twee à drie maanden vóór de akte verlijdt, heb je nog een klein beetje tijd. Dus het is nog niet definitief te laat. Maar erg veel tijd heb je niet meer."

Volgens Van Opstal komen er namelijk vaak ook veel dossiers binnen waarbij de notaris al op voorhand heel wat administratieve opzoekingen heeft gedaan. "Dat betekent een tijdwinst en daardoor vergroot de kans dat de akte nog dit jaar kan passeren." 

Zijn tip: vraag onmiddellijk aan de notaris of het nog haalbaar is. "Die zal dan snel kunnen zien wat er al gebeurd is en of er nog veel moet gebeuren. Op basis daarvan zal hij u kunnen zeggen of het nog zal lukken of niet."

4. Wat als ik mijn bestaande woonlening wil herfinancieren? Kan ik dan de woonbonus behouden?
Bij een herfinanciering van een woonlening ga je een meer voordelige lening aan voor hetzelfde huis, ter vervanging van de vorige. Dat wordt bijvoorbeeld gedaan omdat de rentevoeten vandaag veel lager liggen dan een aantal jaar geleden.

Wie herfinanciert, kan gewoon van de woonbonus gebruik blijven maken, want voor een herfinanciering telt enkel de datum van het oorspronkelijke krediet, zo laat Febelfin weten. Bovendien moet daar geen eigendomsoverdracht gebeuren, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over de termijn die de notaris nodig heeft.

5. En wat als ik een wederopname doe van een krediet?
Bij een wederopname van een lening maak je gebruik van het stuk kapitaal dat je al hebt terugbetaald, bijvoorbeeld om een woonst uit te breiden of te renoveren.

Een wederopname wordt wel degelijk beschouwd als een nieuw krediet, dus dat moet worden afgesloten voor het einde van het jaar als u nog wilt profiteren van de woonbonus. Dat betekent ook hier dat de tijd begint te dringen, maar dat het in theorie nog wel mogelijk is.

6. Helpt het als ik een hypotheekruil doe om de woonbonus te behouden?
Bij een hypotheekruil of pandwissel verschuif je een bestaande hypotheek op een pand naar een nieuwe woning, meestal bij een nieuwe aankoop. Dat kan bepaalde kosten voor een nieuwe lening besparen.

De woonbonus kon volgens de bestaande regels behouden blijven bij een pandwissel, onder een aantal specifieke voorwaarden. Febelfin vermoedt dat die voorwaarden, mits aanpassing van de data daarin, ook in de toekomst zullen blijven gelden. Maar daarvoor is het wel wachten op de definitieve uitwerking van de afschaffing van de woonbonus.

7. Hoe zit het in Wallonië of Brussel? Heb ik daar nog voordelen als ik een huis koop?
In Wallonië heet de woonbonus eigenlijk "wooncheque" of "chèque habitat". Die wordt berekend op uw inkomen en het aantal kinderen ten laste en dus niet op uw kredietaflossingen. Het voordeel is er wel beperkt in de tijd: je kunt er maximaal 20 jaar gebruik van maken.

In Brussel is de woonbonus al in 2017 afgevoerd. Dus ook daar kan u uw hypothecaire lening niet meer inbrengen in uw belastingaangifte. Maar in Brussel is daar een korting op de registratierechten voor in de plaats gekomen. Wie een Brusselse woning voor zichzelf koopt, betaalt op de eerste schijf van 175.000 geen registratierechten. Bij huizen die meer dan 500.000 euro kosten, betaalt u wel de 12,5 procent registratierechten.

8. Wat als ik mijn compromis al getekend heb, maar mijn notaris de deadline van 1 januari niet meer haalt? Verlies ik dan én de woonbonus en de lagere registratierechten?
Daarover was inderdaad wat discussie dit weekend. Maar Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft verzekerd dat dat niet zal gebeuren. Wie dus geen woonbonus meer kan krijgen, zal dus kunnen profiteren van de daling van de registratierechten van 7 naar 6 procent, ook als het compromis dit jaar is getekend. Maar hoe dat technisch in zijn werk zal gaan, is nog niet geheel duidelijk.

9. Zullen door de afschaffing van de woonbonus de huizenprijzen dalen (en wacht ik dus beter met de aankoop van een huis?
Dat kan op dit moment - helaas - niemand voorspellen. Onderzoekers aan de VUB concludeerden eerder wel dat de woonbonus de prijzen op de vastgoedmarkt had helpen stijgen. Maar dat betekent niet per se dat die bij een afschaffing weer zullen zakken, zo zeggen ze in de krant De Tijd. Realistischer lijkt dat de woningprijzen vanaf volgend jaar gewoon iets langzamer aandikken, maar ook dat is speculatie.

(Bron: VRT NWS) 

Huurprijzen stijgen 5% in Vlaanderen

De huurprijzen in Vlaanderen zijn op een jaar tijd met meer dan 5% gestegen, zo blijkt uit de nieuwste CIB-Huurbarometer.

- Analyse van meer dan 15.000 woninghuurcontracten (voorjaar 2019)
- Woning huren gemiddeld 39 euro duurder dan in 2018
- Antwerpen en Leuven duurste centrumsteden om te huren
- Vlaams-Brabant blijft duurste provincie


Bekijk hier alle resultaten:
https://lnkd.in/d24veD9

Start bouw van energiezuinige appartementen in Zeveneken

LOCHRISTI - "Huwelijkslijsten, tafelsierkunst en geschenken", wie Zeveneken binnenreed, herinnert zich ongetwijfeld deze woorden op de gevel van de winkel Alderweireldt. Vandaag ging de voormalige winkel, die al een tijdje leeg stond, helemaal tegen de grond; om plaats te maken voor een ecologische nieuwbouw.

De voormalige porseleinwinkel Alderweireldt mag toch wel tot een van de bekendste gebouwen in Zeveneken-Dorp gerekend worden. Door de insprong van de nabijgelegen bebouwing was hij bij het binnenrijden van het dorp zeer goed merkbaar. Was, want donderdag gingen de laatste gevels tegen de grond.

De winkel waar vroeger kachels en later porselein werd verkocht, zal nu plaats maken voor een nieuwbouwproject met 14 energiezuinige appartementen. Slimme toepassingen op vlak van isolatie en techniek en doorgedreven energiezuinige maatregelen zorgen er zelfs voor dat sommige appartementen vrijgesteld zullen zijn van KI. 

Op die manier gaat het verhaal verder van authentieke kachels naar moderne warmtepompen en van huwelijkslijsten naar wooneenheden waar koppels een nieuw nest kunnen bouwen.BRON https://www.nieuwsblad.be/cnt/blpes_04235730

Vastgoedontwikkelaars wagen zich aan crowdfunding

Belgische vastgoedontwikkelaars wagen zich voor het eerst aan crowdfunding. Eindelijk, want we lopen jaren achter op de andere Europese landen. Specialisten verklaren die achterstand door te wijzen op de wettelijke obstakels. Of hebben de grote vastgoedspelers geen behoefte aan crowdfunding?

Crowfunding is nog lang niet ingeburgerd in de Belgische vastgoedsector. Vorig jaar hebben Belgische particulieren via internetplatformen 10,9 miljoen euro geïnvesteerd in vastgoedprojecten. Dat is een stijging met 150 procent vergeleken met 2015. In Frankrijk, Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten heeft die financieringsvorm wel zijn waarde bewezen. In Frankrijk hebben vastgoedontwikkelaars in 2016 via die weg 233,8 miljoen opgehaald. In Groot-Brittannië liep dat bedrag in 2015 op tot 3,2 miljard pond.

Woningprijzen schieten de hoogte in

De prijzen van woningvastgoed piekten in het eerste semester van dit jaar. Vooral gewone woonhuizen en villa's werden fors duurder.

De Algemene Directie Statistiek heeft de voorlopige vastgoedcijfers voor het eerste semester van 2017 vrijgegeven. De prijs voor een gewoon woonhuis in België bedroeg in de eerste jaarhelft gemiddeld 220.920 euro. De gemiddelde prijs voor een villa was 362.829 euro en die voor een appartement 225.171 euro.

In lijn met de prijsstatistieken die de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat eerder publiceerde, is de prijstendens op alle vlakken stijgend. In de cijfers van de Algemene Directie Statistiek is de opwaartse trend echter nog meer uitgesproken. Gewone woonhuizen werden 6,3 procent duurder (tegenover 4,3% het jaar voordien). Op de appartementenmarkt bedroeg de prijsklim 1,7 procent (tegenover 1,2% het jaar voordien. De stevige hausse van de villaprijzen ( 5,3% duurder, tegenover 2,6% het jaar voordien) verrast. Veel waarnemers oordelen dat dat segment onder druk staat als gevolg van de vergrijzing.

Terug naar boven
Sluit menu De Beer & Partners BVBA